Hopp til innhold

Det høres kanskje ut som en klisjé, men Johanna begynte nesten å synge før hun snakket og danse før hun gikk.

– Jeg har drevet med sang, dans og teater hele livet og elsker magien som oppstår på scenen og i møte med publikum. Følelsen jeg får når teater, musikk dans og sang klaffer perfekt, er helt ubeskrivelig og jeg lever og ånder for å formidle nettopp denne følelsen. Den store drømmen er derfor å bli skuespiller og musikalartist, og dermed gjøre lidenskap til levebrød, sier Johanna, som til daglig er å finne på dramalinja ved Lillestrøm videregående skole.

– Til høsten håper jeg å komme inn på Romerike folkehøyskole for deretter å ta høyere utdanning – enten i Norge eller utenlands. Selv om musikkteater er en sjanger jeg brenner ekstra for, har jeg også lyst til å gjøre Shakespeare og Ibsen på Nationaltheatret og spille i filmer. Jeg er fullstendig klar over at jeg sikter høyt og at det er flere skuespillere enn det er jobber, men tildelingen av Drømmestipendet har gitt meg selvtillit og troa på at drømmen kan bli virkelighet, fortsetter Johanna.

Toppet imponerende cv med Drømmestipendet

En stor porsjon talent kombinert med iherdig jobbing og brennende lidenskap for musikal og teater, har resultert i en rekke roller – både i og utenfor hjemkommunen. Siden debuten som syngende fisk i en alder av fem har Johanna hatt en rekke hovedroller i oppsetninger i regi av kulturskolen samt barne- og ungdomsteatret «Tut og Kjør». På Lillestrøm vgs har hun vært med i Lampito i «Lysistrata» og spilt Solveig i «Utenom og hjem», samt ikledd seg rollen som Julie i «Juleskurken» ved Lillestrøm kultursenter.

Johanna har også deltatt på UKM siden hun var ti år gammel og tatt seg til fylkesmønstringen en rekke ganger. I 2016 fikk hun dessuten mulighet til å opptre på oppvarmingen før NRK-sending i Spikersuppa i forbindelse med VM i skiskyting, og året etter ble den allerede imponerende cv-en toppet med tildelingen av Drømmestipendet. Sistnevnte opplevelse var stort for skuespilleren in spe.

– Drømmestipendet har betydd mye fordi det fungerer både som en god klem for det du har gjort, og et spark bak for å fortsette og jobbe hardt for at drømmen skal bli en realitet. Det er som sagt utrolig mange dyktige skuespillerspirer med den samme drømmen, og det er lett og psyke seg ned og tenke at dette blir for vanskelig. Verdien som ligger i Drømmestipendet i form av anerkjennelse og inspirasjon, kan derfor ikke måles i kroner og ører, sier Johanna.

Et steg nærmere drømmen

Vi spoler tilbake til 20. mai. Det er Flomdager i Fetsund, og denne lørdagen er det kulturskolen som arrangerer Kulturflom i sentrum, der elevene får vist seg fram for kommunens befolkning. – Jeg var ikke lenger elev ved kulturskolen og hadde egentlig andre planer for dagen. Det ble derfor en del masing fra folk rundt meg om at jeg måtte dra, noe jeg syntes var en smule mistenksomt. Like fullt kom tildelingen av Drømmestipendet som en fullstendig overraskelse, og jeg ble derfor ekstremt emosjonell og tårevåt, sier Johanna, som fikk overrakt diplom, sjekk og blomster av kultursjef Daniella van Dijk-Wenneberg og Tone Prestegård Eriksen, leder av fast utvalg for kultur og fritid.

Drømmestipendkronene gikk rett inn på sparekontoen «Kunst», og er dermed øremerket utdanningen. – Jeg har riktignok brukt noe av pengene på sangpedagog med tanke på auditioner til blant annet Romerike folkehøgskole. Det har i sin tur bidratt til at jeg har utviklet sangferdighetene mine, og i så måte har ikke bare Drømmestipendet gitt selvtilliten et stort og viktig løft – det har også brakt meg et steg nærmere skuespiller og musikalartistdrømmen, avslutter Johanna Solstrand.

Tekst: Hege Arstad    Foto: Privat   (Utlagt: 5. januar 2018)